27 Feb 2010 21:22

Укр.мова!

Добрий вечір всім жителям Ualife!
Пару днів тому говорила в школі з однією жителької Росії, з категорії, так званих, "нових росіян", на тему російської мови в Україні. Можливо, така тема вже може здатися банальною, але все-таки вона актуальна. Бо існує така ідея, зробити її державною мовою України. Питання навіщо?!! Але росіяни впевнено переконані, що вона нам просто необхідна, як повітря(висновок з розмови).
Ніхто ж не проти, щоб нею, говорили, її розуміли, але нащо нам ще одна державна мова? Я 20хв. старалася переконати росіянку, що ми, українці, окрема, нація, хоча і походим від словян, як і вони, та марно. Спитала її, чому в Росії не затвердять укр.мову, як державну. Відповідь: вона нам просто не потрібна; і взагалі, чому ви проти російської; от якби запропонували англ.мову, то ви, українці, погодилися б! Їй не можна було пояснити, що англійська тут ні при чому. І зрозуміла, що в них такого поняття, як "геноцид" вгагалі не існує. Історію вони вчили зовсім по-іншій програмі, яка викладає, як Росія і її уряд завжди допомагали Україні і її народу...
Вони горді з своєї мови. То чому ж ми не гордимося , що ми українці, що ми говоримо прекрасною українською мовою?!!
"Думайте, читайте,
чужому научайтесь,
свого не цурайтесь...
Бо хто матір забуває,
того Бог карає,
того діти цураються,
в хату не пускають"
(Т.Г.Шевченко)
Ось суть: начатися чужого, але не забувати свого, свого коріння, своїх звичаїв, своєї мови!
Любімо нашу Україну!

Comments

Гость
Гость 28 Feb 2010 15:45
Всім похуй.
BlackSoul
BlackSoul 03 Mar 2010 18:17
На жаль більшій половині українців - так і є((((
ZeKa
ZeKa 01 Mar 2010 10:47
Бе!
the_Smart_Dog
the_Smart_Dog 01 Mar 2010 13:01
Зараз введуть другою державною російську, потім зі списку державних мов так легенько викреслять... українську (!)
Ех, шкода... Нонсенс. Але що ж поробиш...
BlackSoul
BlackSoul 03 Mar 2010 18:18
І доведеться документи на митниці заповнювати вже російською, коли буду вертатися додому.... Не дай Бог!
ZeKa
ZeKa 01 Mar 2010 13:12
Интересно, а кто-нибудь в последнее время получал или менял паспорт?
Записи на второй странице до сих пор дублируются русским языком?
ananas_ua
ananas_ua 01 Mar 2010 15:36
у меня дочь получала - таки продолжают дублировать
Softly
Softly 03 Mar 2010 10:16
Я родилась и живу в Украине... 80% моего окружения в быту говорит на русском... Я - вільно володію обома мовами... Не вижу ничего плохого, что бы ввести русский язык вторым государственным.. Тем более, что он нам не чужой.
Не нагнетайте проблему там где ее нет.
Русские уверены, что нам без нее нельзя - это тоже крайность. Если ваша россиянка живет не в Украине - ей то что?
BlackSoul
BlackSoul 03 Mar 2010 18:15
Я також прерасно володію цими мовами, але питання не в цьому: "Чому в Росії не затвердять українську, як другу державну, якщо так її люблять?" Бо вони горді з свої мови, то чому ми не можемо гордитися тим, що говоримо Українською?!! Всі українці розуміють і знають говорити російською, то ж нащо її як державну...
От правильно: ця росіянка не живе в Україні, але за її словами, практично всі росіяни за те, щою затвердити їхню мову в Україні.
І ніхто не створює проблему...Вона вже існує...
the_Smart_Dog
the_Smart_Dog 03 Mar 2010 23:25
2 Softly:
"Не вижу ничего плохого, что бы ввести русский язык вторым государственным.."
Оно то кажется и так... Но, если чесно, украинский язык сейчас вымирает. Хотя он и официальный на государственом уровне (пока!), его используют все меньше и меньше. Замену ему составляют русский и суржик (микс украинского, русского и местных диалектизмов)
Если сейчас не дать поддержку украинскому языку на государственном уровне, то он вообще вымрет! Это вопрос времени... .А это, между прочим, второй по мелодчности язык в мире после итальянского. И мы его так не уважаем и не бережем...

"Тем более, что он нам не чужой."
Это сейчас так кажется. Потому что большинство населения на этом языке разговаривает. А раньше было совсем не так. Вспомнить хотябы Емский указ и Валуевский циркуляр. Слыхала о таких? Украинский язык был запрещен вообще. Деловодство, спектакли, официальные встречи, книгопроизводство -- все разрешалось только на русском. И кстати: велась очень большая психологическая пропаганда. На эту тему советую прочитать пьесу "Мина Мазайло" Кулиша. Там вся ситуация хорошо описана в саркастической форме.


"Не нагнетайте проблему там где ее нет"
Посмотри на реалии, пожалуйста. Украинскому языку скоро буде полный капец... Наши внуки будут только в учебниках истории учить, что был, мол, когда-то такой язык на Украине, но потом он полностью заменился русским.
свет несущая
свет несущая 17 Nov 2010 17:09
ОУ!!!!!Який капєц???А як же ми???Я навчаюсь на філфаці і нас там багатенько. Настільки, щоб не дати забути всім українську мову!!!Не слід настільки панікувати! Я в побуті розмовляю переважно російською, але люблю, розумію і поважаю українську.Реальна загроза для української мови - це наш суржик.
the_Smart_Dog
the_Smart_Dog 17 Nov 2010 17:21
Так, суржик також загроза. Але суржик -- це наслідок русифікації. Російська мова в побуті -- теж наслідок, тільки вищої міри.

З.І. "Я в побуті розмовляю переважно російською, але люблю, розумію і поважаю українську"
Який сором))))))
свет несущая
свет несущая 17 Nov 2010 20:40
Не змушуй мене виправдовуватись, що живу в переважно російськомовному місті, що мамина рідна мова - російська. Сама розумію, що це маячня, що це не причина, та все ж... Від того, що я розмовляю російською, я не стаю меншовартіснішою українкою.
the_Smart_Dog
the_Smart_Dog 17 Nov 2010 22:05
"Я навчаюсь на філфаці і нас там багатенько."
Ще скажи, що весь філфак російською розмовляє :Р
свет несущая
свет несущая 18 Nov 2010 10:43
Ти що вирішив все, що я сказала порвати на цитати?? Ні, говорять переважно українсьною, ну і суржиком. А ти, насквльки я бачу також не лише укрїнською спілкуєшся. Про капєц рідній мові я читала на "великом и могучем".????
the_Smart_Dog
the_Smart_Dog 18 Nov 2010 20:46
Я, особисто, можу похвалитись, що 90% спілкуюсь українською мовою. І це в державі Україна, корінною нацією якої є українці.
А ти чим можеш похвалитись, студентка філфаку?)
свет несущая
свет несущая 18 Nov 2010 21:59
Вітаю, чому ж коменти пишеш російською? Ну а я дівчина скромна, хвалитись не звикла.)) Та й те, якою мовою спілкуюся не вважаю приводом для цього. А взагалі зараз в житті у мене відбувається переоцінка цінностей. І я не можу точно визначитися, що правильно, а що ні, чим пишатися, а за що соромитися. Здається, я просто дурію. Можливо, це просто осіння хандра...(((
the_Smart_Dog
the_Smart_Dog 19 Nov 2010 17:04
Осінь на всіх впливає

А коменти я тут пишу фіфті-фіфті: пооловину українською, половину російською. Форум-то російськомовний! І важко бути білою вороною. Але ми прагнемо до досконалості :)
свет несущая
свет несущая 20 Nov 2010 00:43
Ну что ж, удачи в совершенствовании!Одобряю и поддерживаю!))) Слушай, ну со мной всё понятно, я студентка, а ты кто, Мистер патриот?)))
the_Smart_Dog
the_Smart_Dog 21 Nov 2010 10:03
Це має значення?)

З.І. Патріот -- це сильно сказано. Ну подумай: хіба хтось додумається називати француза, наприклад, патріотом лише за те, що він віддає перевагу французькій мові? Парадокс) А у нас називають.
Back to Top