06 Feb 2009 16:19

Платить или Не платить штраф?!?!

ЯКЩО запитати в німця-француза-американця, чи можна не заплатити штраф за перевищення швидкості, що надійшов вам поштою, то, швидше за все, вони просто не зрозуміють вас. Разом з тим багато українців не тільки б задумалися над відповіддю, але й дали б позитивну відповідь. При чому «багато хто» — це занадто м’яко. У різних регіонах України від 60 до 75% автопорушників не сплачують штрафи ДАІ з першого заходу. Зрозуміло, що частині з них чи то часу не вистачає, чи то грошей, але чимала дещиця водіїв не платять з ідейних міркувань


Подібна позиція на перший погляд виглядає доволі дивною, якщо не сказати смішною. Але тільки на перший погляд. Судіть самі.


Коли 24 вересня Верховна Рада в кілька разів підвищила дорожні штрафи, усе було просто й зрозуміло: з 18 листопада зростають штрафи, з 1 січня — штрафні бали, фіксування порушень відеокамерами, штрафні санкції для тих, хто не заплатив з першого разу.


Але вже 19 листопада з’явилися перші проблеми. Кілька тижнів автолюбителі, які отримали від інспектора квитанцію про штраф, не розуміли, як її оплачувати. Мало того, самі міліціонери, які зупинили автомобіль, приміром на трасі Київ — Житомир, не могли повідомити навіть, у якому місті це можна зробити: Києві, Житомирі, за місцем прописки водія або реєстрації автомобіля.


Саме з 19 листопада й стало зрозуміло, що колом стане не тільки перша чарка, але й наступні. Що незабаром і сталося.


Мрія водіїв «не платити» стає ближчою


Про те, як зараз стягуються штрафи на дорогах, влада воліє не повідомляти. Навіть навпаки: про реальний стан справ журналістам розповідають «по-дружньому, під великим секретом і не під диктофон». Зрозуміти їх нескладно. Дір у законодавстві виявилося настільки багато, то ж якщо про них розповісти правду, не платитимуть навіть 30% законослухняних.


По-перше, фотокамери, встановлені на вулицях українських міст, так і залишилися працювати в тестовому режимі. Про це KW «під великим секретом» повідомили в управлінні столичного ДАІ. Ті фотографії, які іноді приходять водіям додому, зробили інспектори за допомогою системи «Візир».


По-друге, не вдалося «у найкоротший термін створити єдину базу даних штрафів». Отож про те, коли введуть бальну систему штрафів, уже навіть не йдеться.


Відсутність подібної бази привела до ще більшої проблеми, аніж бали, а саме до повної дезорієнтації держслужб. Адже штраф виписує міліціонер, збирає казначейство (до речі, не дуже зрозуміло чому), а контролює виконання виконавча служба, тобто Мін’юст. І неможливо визначити, чи заплатив порушник штраф, чи потрібно йому надсилати повідомлення про штрафні санкції.


Але й це ще не все. Безліч дір у підзаконних актах привели до того, що водії почали масово судитися з ДАІ. Один з найпопулярніших позовів: система «Візир» не може бути єдиним аргументом для того, щоб притягнути автолюбителя до відповідальності.


Багато вчиняють ще простіше: просто не реагують на лист з квитанцією про штраф. Швидке опитування KW водіїв, які отримали поштою таке повідомлення, засвідчило, що деякі з цих листів були простими, а не рекомендованими. Чим, зрозуміло, багато хто користається: «Не знав. Не бачив. Не читав».


Ну й, крім усього іншого, є велика група людей, які живуть під гаслами —«Либонь, пронесе» і «Все наше життя — гра».

Адже, з одного боку, стандартний штраф 300 грн. може збільшитися удвічі (якщо не заплатити його протягом 15 днів (плюс 10 на апеляцію). З іншого — може статися так, що його взагалі можна не платити. Ніхто не згадає. Тим більше, що деякі юристи стверджують, що в законах залишилася норма про шестимісячний граничний термін виконання покарання. Тобто, якщо протягом цього часу виконавча служба не стягнула гроші, то водій може пити шампанське. За рахунок держави.

Крім того, збільшення штрафних санкцій удвічі не прописано в законі «Про виконавче провадження», що з 1999 року не змінювали.


Держава вирішила «своє» не упускати


Представники влади самі розуміють, у яку законодавчу яму вони потрапили. Але замість того, щоб прийняти ще низку підзаконних актів, створити нарешті єдину базу, роз’яснити всі нюанси — вони вирішили піти іншим шляхом, а саме залякуванням водіїв.


Міліціонери, скажімо, сьогодні оперують практично лише одним аргументом: під час проходження техогляду у водія, відповідно до Кодексу України про адміністративні порушення, повинні бути оплачені всі штрафи. Без цього, запевняють міліціонери, ніхто ТО не пройде.


Варто зауважити, що подібну процедуру автомобілі проходять лише раз на два роки. Крім того, більшість водіїв в Україні ТО де-факто не проходять, а просто купують талон техогляду.


Ще одна гілка влади, що занепокоєна низькою оплатою, — місцева влада. Адже 50% штрафів надходять до місцевого бюджету. Перший крок зробили одесити. Кілька днів тому вони почали створювати місцеву базу даних порушників і вирішили озброїти даїшників ноутбуками. Поки все працює в тестовому режимі. І законодавчо знову ж не прописано. Розрахунок на той же страх.


Але головне, у чому одностайні практично всі експерти, у взаєминах водій — держава: через кілька місяців влада все-таки прийме необхідні законодавчі акти для того, щоб стягувати штрафи більш легально, ніж зараз. А потім постарається «переконати» порушників, що, якщо вони не заплатили раніше, варто зробити зараз.


Тому який вибір зробити — грати в ігри з державою чи ні — залишаємо на розсуд читача. n

Comments

dzhafnat
dzhafnat 06 Feb 2009 16:25
Я б наверно не платила, пусть пока разберутся
snickers
snickers 06 Feb 2009 22:42
вот и я так же...
Back to Top