10 May 2017 22:07

Тонкощі автостопу

Люди подорожують автостопом із кількох причин. Перша – бажання зекономити кошти на дорогу, друга – прагнення яскравих емоцій та незабутніх пригод. А дехто стає автостопером під враженням від книги Керуака «У дорозі». Яким би не був мотив, варто пам’ятати кілька правил подорожей автостопом, аби уникнути неприємних ситуацій. 


Підготовка до подорожі 
Заздалегідь ознайомтеся з територією, якою збираєтеся подорожувати. Придбайте детальну карту місцевості. Пам’ятайте, що набагато легше спіймати машину на шосе чи на головній дорозі. На це й орієнтуйтеся, коли обиратимете місце для голосування. Подорожувати автостопом краще вдвох. Так і безпечніше, і веселіше.
Очевидно, що брати з собою купу речей не варто. Проте не дуже сподівайтеся і на крамнички, які зустрінуться дорогою. Зазвичай ціни там десь удвічі вищі, ніж у супермаркетах, а асортимент товарів дуже обмежений. Тому візьміть головне: провізію, питну воду, дощовик, ліхтарик, сірники, медикаменти тощо
Одяг краще підбирати легкий, однак вдягатися в кілька шарів. Раптом стане жарко – можна скинути зайву кофтину та покласти в рюкзак. Попіклуйтеся, щоб верхній одяг міг захистити від вітру та дощу.
Подумайте про ночівлю. 
Зупиняємо машину 
Оберіть зручне місце, з якого ловитимете машину. Станьте так, аби водії бачили вас завчасно і могли вирішити, чи зупинятися. Також перевірте, чи дозволено автомобілям тут ставати. Досвідчені автостопери радять новачкам почати пошук водіїв-попутників на заправках. Одразу обговоріть ціну, аби в кінці подорожі водій не вимагав грошей, яких ви не маєте.
Деякі досвідчені автостопери радять вдягати яскравий одяг, аби вас одразу помітили. 
Як поводитися в машині 
Пам’ятайте, що водій, який вас підібрав, не мусив цього робити. Тобто ви перед ним у боргу. Як віддячити? Будьте ввічливим, люб’язним, підтримуйте розмову, якщо кермувальник щось запитує чи розповідає. Якщо ж водій навпаки мовчить – не набридайте базіканням. Уникайте «заборонених» тем – релігії, політики, філософії тощо.
У кінці подорожі запропонуйте відшкодувати вартість пального, навіть якщо домовилися заздалегідь, що поїздка буде безкоштовною. Якщо водій відмовляється – хоча б пригостіть його кавою. Будьте вдячним за доброту. 
Отже, пам’ятайте про ці прості рекомендації, і подорож автостопом стане цікавою пригодою!


Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top