10 May 2017 21:20

Неповторність української вишиванки

Українські вишиванки - це справжній предмет гордості українців. 
Вони заслужено вважаються творами народного мистецтва, які цінуються і в Україні, і в багатьох інших країнах. Здавна українці навіть свій буденний одяг прикрашали вишивкою, а вже в свята одягали найошатніший та найкращий одяг, серед нього вишиті сорочки - вишиванки - яскравими візерунками демонстрували майстерність і фантазію рукодільниць. Техніка та орнаменти передавалися один одному між близькими чи рідними, поступово створюючи свою власну традицію вишивки в певному регіоні України.

Кожна область України пишається своїми вишиванками, що значно відрізняються від сусідніх областей і фарбами, і орнаментами, і символікою тай навіть технікою вишивки. Українські майстрині використовують сьогодні близько ста технік вишивання, які їм передали їхні бабусі, але як і раніше кожен регіон дотримується вікових традицій, прикрашаючи сорочки вишивками, виконаними у своїй неповторній манері. Тому, по узору вишивки завжди можна визначити, в якій області була виготовлена вишиванка.
Майстрині Київщини прикрашають свої вишиванки багатою вишивкою з різноманітних орнаментів, об'єднуючи в одному виробі і геометричний, і рослинний візерунок. З геометричних часто віддається перевага квадратам та ромбам, а з рослинних - шишкам і гронам винограду. Нитки використовуються традиційні для українських вишиванок - червоні, іноді білі. Часто елементи візерунка обшиваються по контуру чорною ниткою, що надає всій вишивці велику виразність і яскравість.


Україна завжди була багата на талановитих, працьовитих майстринь, що створюють чудові вишиванки в традиціях свого регіону і країни в цілому. Зараз етнічний стиль дуже популярний, а традиції свого народу тим більш близькі кожній людині. Тому українці часто використовують в своєму гардеробі вишиванки, які самі вишивають з любов'ю і дотриманням традицій своїх предків.

Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top