09 May 2017 20:03

Цікаві факти про чай

Цікаві факти про чай
    Всі сорти зеленого та чорного чаю робляться з рослини Camellia Sinensis.
    Чай необхідно зберігати у прохолодному, сухому темному місці, бажано у металевій або скляній банці. Не рекомендується зберігати чай довше року, щоб уникнути псування і втрати аромату.
    Чашка чаю містить у два рази менше кофеїну, ніж чашка кави. Ви можете видалити з напою 80% кофеїну, якщо заллєте чай окропом, почекаєте 30 секунд і зіллєте рідину. Після цього можна залити чай свіжою порцією окропу і заварювати 5 хвилин.
    Охолоджений чай був винайдений у 1904 році, коли на виставці у Сент-Луїсі була представлена марка від Річарда Блечіндена (Richard Blechynden). Завдяки цьому чай з льодом став популярний в усьому світі, хоча перед цим охолоджений чай в Америці пили ще на початку 19 століття. Цікаво, що 80% чаю в Штатах продається у вигляді охолодженого напою.
    Хто винайшов чайний пакетик? Легенда свідчить, що постачальник з Нью-Йорка Томас Салліван виявив, що дорого обходиться доставка чаю у металевих банках. Так, у 1904 році він почав продавати чай у паперових пакетах, а один із клієнтів випадково впустив пакет у воду. Історія гарна, але патент на пакетики з чаєм датований 1903 роком. Проте більшість поціновувачів чаю вважають, що винахід чаю у пакетиках погіршило його смак і властивості.
    Чай виготовляється в 5 етапів:
• Верхні листки і квітки збирають руками.
• Зірвані листя залишають на добу підсохнути.
• Листя прокочують між металевими валками, щоб перемішати ароматичні речовини усередині листа для кращого аромату.
• Обкатане листя залишають на відкритому повітрі для окислення.
• "Окислене" листя нагрівають, щоб припинити подальше окислення і видалити залишки вологи.
    Знаєте, чим відрізняється виготовлення чорного чаю від зеленого? Зелений чай перед окисленням обробляється паром, щоб знищити ензими. Ці ж ензими при окисленні чорного чаю змінюють його колір до чорного і надають відповідний "чайний" смак. Близько 75% чайного листя у світі перетворюються на чорний чай, решта 25% – в зелений.
    Чай вирощується в основному в п’яти країнах – Китаї (майже 80% зеленого чаю), Індії (в основному чорний), Шрі-Ланці (часто званої Цейлоном, батьківщина чаю Ліптон), Японії (різні екзотичні чаї) і Тайвані (різні сорти зеленого чаю).
    Чай містить безліч антиоксидантів, при помірному споживанні покращує імунну систему, допомагає у профілактиці раку і серцево-судинних захворювань.


Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top