04 May 2017 17:03

ТОП 7 ЗАМКІВ УКРАЇНИ, ЯКІ ВАРТО ВІДВІДАТИ

ТОП 7 ЗАМКІВ УКРАЇНИ, ЯКІ ВАРТО ВІДВІДАТИ


1.Палац графів Шенборнів
Де? Закарпатська область, с.Карпати
Сьогодні це - санаторій "Карпати", а колись тут, у Закарпатській області, австрійські графи Шенборни збудували свою резиденцію та мисливський будинок. Особливостями замку є те, що побудовано його за принципом астрономічного року: 365 вікон (365 днів), 52 димарі (52 тижнів у році), 12 веж (12 місяців), 7 виходів (7 днів тижня).
До сьогодні на стінах палацу залишились фамільні герби, що належали колись Шенборнам. Побудовано замок у традиціях французького Ренесансу, що додає йому витонченої чарівності та шарму. Кожна деталь виступає його своєрідною прикрасою. А ще цікаво те, що біля нього є озеро, яке формою схоже на колишню Австро-Угорську імперію.

2.Аккерманська фортеця
Де? Одеська область, м. Білгород-Дністровський
Збудована у 13 століття майстром Федорком. Існує безліч легенд, пов’язаних із цією фортецею. Вважається, що Пушкін, будучи у засланні, відвідав Одесу і побував в Аккермані. Подейкують, що саме тут він написав рядки із послань "К Овидию".
Легенда про башту Дівочу розповідає, що Олександр Добрий замурував в її стінах свою дочку після того, як дівчина видурила в батька гроші, щоби збудувати власну фортецю. Кажуть, вона проголосила себе царицею і спустошувала навколишні землі грабежами та пожежами.
Ще одна легенда розповідає, що придворний поет імператора Августа, Овідій Назон, відбував тут покарання за твір, який начебто загрожував моральності римського суспільства. І таких легенд тут безліч.

3.Невицький замок
Де? Закарпатська область, с. Кам’яниця
Справжній казковий замок-фортеця знаходиться серед лісу на високій горі, яка омивається струмком Вайда. Піднявшись по серпантину, можна побачити середньовічний замок, історія якого починається в 12 столітті. Ним володіли угорські правителі. Час не пощадив величну фортецю, але тут ведеться реставрація і споруда набуває колишньої величі. Оборонні укріплення замку включають стіну з чотирма вежами, вали і рів між ними. З замкової стіни відкривається чудовий вид на зелену долину річки Уж. Один з найстаріших замків України овіяний безліччю легенд. Раніше його називали Замком наречених. Побудову цієї споруди приписують навіть не угорській знаті, а російській княгині. Нібито фортеця була побудована для захисту наречених. За іншою версією, в неприступній фортеці ховали молодих дівчат з благородних сімей. Біля підніжжя гори, де знаходиться замок, можна побачити стовп з вулканічного туфу – Невицький стовп. Існує легенда, що в часи язичництва до нього приходили поклонятися жінки, що бажали мати дітей. Невицький замок можна оглянути безкоштовно.

4. Палац у Качанівці
Де? Чернігівська область, село Качанівка
Палацовий ансамбль у Качанівці заснований в 1770-х роках, на сьогодні є єдиним серед українських садиб, що зберегся в комплексі попри війни та революції. Початок історії палацу поклав фаворит Катерини II граф Петро Рум'янцев- Задунайський. За проектом московського архітектора Карла Бланка український зодчий Максим Мосцепанов звів розкішний палац та спланував регулярний парк при ньому. Архітектура палацу цього періоду належить до стилю романтичного напрямку, притаманного спорудам XVIII — поч. XIX століть.Палац перебудований на замовлення родини меценатів Тарновських. Великий промисловець і землевласник Григорій Тарновський перетворив садибу на аристократичний клуб: його гостями були Микола Гоголь, Семен Гулак -Артемовський, Василь Штернберг.
Палац розташований на схилі, який із двох боків омивають мальовничі ставки. Сюди варто приїхати, щоб побачити, де Михайло Глінка писав оперу "Руслан і Людмила", а Микола Гоголь уперше на публіці прочитав повість "Тарас Бульба".

5.Тараканівський форт або Нова Дубенська фортеця
Де? Рівненська область, село Тараканів
Сьогодні від фортеці залишилися лише руїни. Назву форт отримав зовсім не через тарганів, як багато хто вважає, вперше почувши назву. Все набагато простіше: назву дало село Тараканів, у якому форт розташований. Це місце вразить не лише легендами, а й своїм розмахом. Чого тільки вартий тунель, розташований під зовнішніми стінами довжиною близько 100 метрів. Згідно однієї з легенд, це місце перетворилося на Місто привидів. Кажуть, примари тут дійсно є і вже багато років поспіль лякають місцевих жителів. Можливо, це пов'язано з тим, що на початку 20 століття тут загинуло дуже багато солдатів і вони досі не можуть знайти спокій. Фортеця була побудована ще у кінці 19 століття для захисту західних кордонів Російської імперії. У роки Другої світової війни Нова Дубенська фортеця знову була здана німецьким загарбникам. Деякі легенди стверджують, що німці тут проводили випробування нової секретної зброї, начебто навіть ядерної. Коли ж стало зрозуміло, що наближається капітуляція Німеччини, німці залили бетоном деякі приміщення та ходи до них. Бетон настільки міцний, що розколупати його складно навіть у наш час. Тому ті місця Тараканівського форту, які відвідати не вдається, викликають ще більше запитань.

6.Дубенський замок
Де? Рівненська область, м.Дубно
Один з найулюбленіших туристичних об’єктів серед туристів та мандрівників є Дубенський замок, що розташований у місті Дубно Рівненської області. У минулому цей замок славився своєю неприступністю, адже за чотири століття жодного разу його не змогли взяти ані татари, ні козаки, ні російські війська, ні шведський король. Спочатку замок являв собою дерев’яне укріплення, побудоване князем Федором Острозьким. Вже наприкінці 15 століття на замовлення князя Костянтина Острозького на місці цієї споруди був зведений замок на півострові, який зі всіх сторін омивався водою. Для більшої надійності розкопали перешийок і пустили туди ріку, викопали глибокий рів. Спочатку замок був маєтком князя Острозького, потім він переходив з однієї династії до іншої: замком володіли Заславські, згодом Сангушки, а також Любомирські. Цікавою є легенда Дубенського замку про те, як красуня Беата, племінниця князя Острозького, самотужки відбила напад татар на замок. Під час набігу ворогів дівчина вийшла на бастіон і зробила три постріли з гармати, один з яких влучив у шатро вождя татарів. Військо нападників відступило, оскільки постріл вбив вождя. З тих пір одну із гармат замку називають Беаткою.

7.Таврійська садиба
Де? Запорізька область, м.Василівка
В Запорізькій області знаходиться видатний архітектурний пам'ятник – замок Попова. Садиба дворян Попових була побудована в другій половині 19 століття. Дана споруда є одним з небагатьох замкових комплексів, які вціліли до наших часів. Замок є шедевром архітектури світового значення, він заслуговує на увагу туристів. До складу музею-заповідника входить історичний комплекс – «Садиба поміщика періоду освоєння Дикого поля», і архітектурний – споруди 19 століття. Вони вражають красою, відрізняються якістю кладки стін. На території садиби є три флігелі, стайня і оглядова вежа. Музей «Садиба Попова» розміщений в західному флігелі, де знаходиться етнографічний зал, експозиція, присвячена подіям Другої світової війни, також тут представлені роботи місцевих художників. Особливо цікавий зал з експонатами із замку Попова. Тут можна побачити елементи декору, фотографії та документи, особисті предмети, старовинну вишивку.

Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top