24 Mar 2017 13:46

Кристина Хатракіс : Успіх - це бути потрібним

«Американська художниця українського походження», – говорять про неї. Сьогодні її картинами милуються та зберігають у своїх колекціях Білл Клінтон, Бред Пітт, Джордж Клуні, Софі Лорен.


Дитинство художниці пройшло у Чорнобилі, що не могло не вплинути на її подальше життя. Як згадує сама Христина Катракіс: «Дача, де ми жили тоді, була за 30 кілометрів від реактора. Через це довго я мала проблеми зі щитовидною залозою. Мій син народився із «чорнобильським» серцем. Це коли воно має багато дірочок. Помер, коли йому було 8 днів. І я захотіла зробити щось таке, щоб усім розповісти, що я пережила. Почала малювати «Зону».

Через деякий час дана серія робіт була нагороджена спеціальною премією ООН «Свобода творити ».

Натхнення творити Христина Катракіс черпала ще з дитинства, і мала з кого брати приклад. Бо народилася вона в творчій київській родині. Батько Анатолій Кущ – відомий український скульптор, автор монумента Незалежності в Києві або дівчини – українки, що височить над Майданом та своїм обрисом так нагадує його доньку. Мати мисткині – етнограф та історик мистецтва. Прапрадідом художниці був знаменитий грецький іконописець – Ксенофонт Катракіс. Як Ви помітили, саме його прізвище стало псевдонімом для праправнучки.

«Христина з дитинства не розлучалася із пензлем», – поділився спогадами Анатолій Кущ. Одного разу розмалювала стіни будинку наших грузинських друзів…»

Невдовзі, родина Катракіс, коли дівчинці було 12 років виїхала до Америки, щоб виконати замовлення монумента у Вашингтоні. Згодом батьки повернулися, але Христина залишилася заради навчання. У 1992 році дівчина поступає до Англійського міжнародного інституту іноземних мов у Вашингтоні, потім навчається у католицькій школі святого Миколая у Чикаго та у школі мистецтв Меріленда «Глен Еко».У 90-х роках вона знову повернулася в Україну, в рідний Київ, де здобуває середню освіту в галузі мистецтва, а в 1996 – 1998 роках довершує свою майстерність на курсах з мистецтва, мистецтвознавства й анатомії в Італії та Франції (Сорбонні).В 2002 році з’являються й перші нагороди. Христина отримує ступінь бакалавра мистецтв у Державному університеті штату Арканзас. А в 2003 році вона стає магістром цього ж закладу. Після захисту дисертації, у травні 2005 р., в Університеті Мемфіса, художниці надають найвищий у США академічний ступінь у галузі образотворчого мистецтва – магістр вишуканих мистецтв. Та жінка не зупинилася на досягнутому і невдовзі захистила ще й докторську дисертацію.Окрім батьків, як ділиться сама мисткиня, великий вплив на неї справив ще один геній українського мистецтва – Марія Примаченко. Пам’ятає її через свої відчуття ще зовсім маленької дівчинки. Бо тоді з мамою побувала у неї в гостях, де на власні очі побачила роботи художниці. «Вона подарувала мені картину «Великий звір їсть зорі». Відтоді вона завжди зі мною. Марію Примаченко називаю своїм ангелом-охоронцем. Коли малювала «Зону», то відчувала її присутність», – розповідає Христина Катракіс.
Сьогодні художниця працює здебільшого в стилі поп-арт та не обмежується лише живописом. Можна побачити її і у ролі викладача в університетах та академіях мистецтв, а ще як – художника-постановника на зйомках багатьох фільмів, куратора галерей-мистецтв та насамкінець як бізнес-леді. Працює Христина Катракіс в благодійних програмах і навіть записує музичні альбоми у стилі етно-модерн.

Окрім всього переліченого слід згадати також і те, що 33-літня художниця займає активну громадянську позицію та виділяє чимало своєї уваги на працю з дітьми, які мають онкологічні проблеми. Можливо, через те, що сама успішно поборола серйозну недугу. В рамках свого останнього приїзду до Львова, Христина Катракіс разом з малюками Чорнобильської лікарні, створила 5-метрову картину, яку виставлять на аукціон, а на отримані кошти – придбають необхідне медичне обладнання та ліки.

Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top