24 Mar 2017 10:20

Втрата нюху - незабаром смерть?



Люди середнього або старшого віку, які втрачають нюх мають ризик ранньої смерті припускають вчені зі Швеції. Хоча попередні дослідження показали зв'язок між хворобою Альцгеймера і зменшенням нюху, це перший раз, коли науковці виявили, що ймовірність смерті людини була пов'язана з її здатністю правильно визначити запах, пише Telegraph. 

Вчені зі Стокгольмського університету досліджували 1774 шведів у віці від 40 до 90 протягом 10 років. На початку дослідження їм було запропоновано пройти тест, щоб визначити 13 різних запахів. 

Згодом дослідники виявили, що ймовірність смерті була пов'язана з тим, як добре люди виконали завдання. Кожна неправильна відповідь збільшувала ризик смерті протягом періоду дослідження на вісім відсотків. Результати сприяють зростанню доказів того, що тест на нюх дає цінну інформацію для дослідження здоров'я мозку протягом життя. 

"Наші результати не пояснюються розвитком недоумства, з яким раніше пов'язували втрату нюху. Замість цього, є однозначний зв'язок втрати нюху з ризиком смерті. У наших подальших дослідженнях, ми спробуємо визначити біологічні процеси, які можуть пояснити це явище", - сказав доктор Йонас Олофссон, старший автор дослідження, яке було опубліковано в журналі Американського геріатричного суспільства. 

Попереднє дослідження, проведене в Університеті Флориди виявило, що можливо діагностувати хворобу Альцгеймера шляхом тестування, просто понюхавши арахіс, тобто дізнатися наскільки людина схильна до хвороби. Пацієнти, які почули запах горіху хоча б на відстані 6 см ближче до лівої ніздрі, ніж правої, перш ніж вони могли б виявити його запах, всі були діагностовані з хворобою Альцгеймера. 


Дослідження Гарвардського університету також виявили, що люди з хворобою Альцгеймера мають великі труднощі при ідентифікації 10 загальних запахів, в тому числі лимона, м'яти і полуниці. 

Вчені вважають, що бляшки, які засмічують клітини головного мозку при хворобі Альцгеймера можуть пошкодити нюхові нерви в головному мозку і це є першим натяком на те, що має статися.Однак люди, які втрачають почуття запаху тимчасово не повинні панікувати, тому що це може бути результатом інших захворювань, таких як синусит, кажуть експерти в області охорони здоров'я.


Автор: Поліщук Тетяна
Рубрика: Здоровенькі будемо!

Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top