23 Mar 2017 22:47

Корисні властивості капусти

Різновидів капусти є багато і кожен з них по-своєму корисний. Вона містить стільки вітамінів, що повинна бути чи не основним продуктом у нашому раціоні. 
Окрім того, серед усіх овочів, капуста – один з найбільш низькокалорійних продуктів. Наприклад, 100 г білокачанної капусти містить лише 27 ккал, броколі – 28 ккал, червонокачанна – 24 ккал, цвітна – 30 ккал. Якщо більшість овочів у соленому чи квашеному вигляді не дуже корисно вживати, то квашена капуста – в процесі квашення становиться ще менше калорійною.
Різновиди капусти та їхні корисні властивості
Савойська капуста – джерело білка, тому її необхідно вживати дітям, яким у ранньому віці білок просто необхідний. Ще одна корисна властивість савойської капусти – це те, що вона допомагає боротися з безсонням і застудою, оскільки містить більше вітаміну С аніж лимон та інші цитрусові. Завдяки вітаміну С зміцнює нервову та імунну системи. Враховуючи те, що вона містить також велику кількість клітковини, савойська капуста покращує травлення. Тому тим, хто слідкує за фігурою чи дотримується дієти, потрібно їсти саме савойську капусту.


Червонокачанна капуста
– багата на білки, клітковину, залізо, селен, цукор, магній, калій, вітамін С (в два рази більше ніж у білокачанній капусті), вітамін А, вітаміни групи В, каротин. Фітонциди, які містяться у червонокачанній капусті, не дають розвиватися туберкульозній паличці. Елемент, які дає капусті червоно-фіолетового забарвлення – антоціан – підвищує пружність капілярів, допомагає у боротьбі з раковими клітинами. Рекомендують вживати червонокачанну капусту гіпертонікам, тому що вона знижує артеріальний тиск.


Білокачанна капуста
– багата на клітковину, вітаміни груп В та С, фосфор, глюкозу, фітонциди, калій. Білокачанна капуста підвищує кислотне середовище шлункових соків, контролює обмін жирів в організмі, а квашена білокачанна капуста ще й здатна побороти дисбактеріоз. Стане основним помічником у боротьбі з туберкульозною паличкою та стафілококом. Вживати білокачанну капусту у сирому вигляді також дуже корисно для шкіри, особливо у підлітковому віці.


Капуста кольрабі
– допоможе при розладах травної системи, покращить метаболізм. Кольрабі – лідер по місткості кальцію, багата на глюкозу і фруктозу. Цей вид капусти допомагає боротися з раковими клітинами та різного характеру інфекціями. Часте вживання цього виду капусти здатне знижувати артеріальний тиск та позбавити організм від зайвого холестерину.


Пекінська капуста
– містить вітамін С і фолієву кислоту. Дуже добре перетравлюється. Рекомендують її вживати людям, які хворіють на цукровий діабет, через те, що вона низькокалорійна і здатна знижувати рівень цукру в крові. Також пекінська капуста може врятувати від безсоння, а її сік – від захворювань шлунково-кишкового тракту. Пекінська капуста здатна вгамувати головний біль.


Брюсельська капуста
– містить вітаміни груп B, C, PP, калій, натрій, залізо, йод, фолієва кислота, каротин та рослинний білок. Брюсельська капуста корисна для тих, в кого слабка імунна система, проблеми з травленням, під час дієт (у вареному вигляді добре живить шлунок). Здатна зміцнити м'язову систему і стінки судин, нормалізує артеріальний тиск. Завдяки малій кількості калорій сприяє зниженню ваги, дуже популярний продукт в галузі дієтології.


Цвітна капуста
– позитивно впливає на нервову систему, оскільки містить вітамін В. В ній багато калію, магнію, фосфору, заліза, пектину, містить яблучну і лимонну кислоту. Цвітна капуста – універсальна таблетка, адже допомагає при захворюваннях серцево-судинної, ендокринної, імунної, м'язової систем, а також відновлює і покращує обмінні процеси. Ще однією корисною властивістю цвітної капусти є те, що вона здатна лікувати рани, що довго гоються.


Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top