23 Mar 2017 14:04

20 фактів про Леонардо да Вінчі

Незбагненний Леонардо да Вінчі
      За однією з теорій, Мона Ліза посміхається від усвідомлення своєї таємної для усіх вагітності. За іншою версією, Джоконду розважали музиканти і клоуни у той час, як вона позувала художнику. Є ще одна теорія, відповідно до якої, "Мона Ліза" – це автопортрет Леонардо. 
      Є підстави вважати, що Леонардо був гомосексуалістом. Коли художник вчився у майстерні Вероккіо, його звинуватили у домаганні до хлопчика, що позував йому у його роботах. Проте суд виправдав Леонардо.
      Леонардо любив воду: він розробив інструкції з підводних занурень, винайшов і описав прилад для підводного занурення, дихальний апарат для підводного плавання. Усі ці винаходи Леонардо лягли в основу сучасного підводного спорядження.
      Леонардо першим пояснив, чому небо синє. У книзі "Про живопис" він писав: "Синява неба утворюється завдяки товщі освітлених часток повітря, яка розташована між Землею і чорнотою, що знаходиться вгорі".
      Леонардо був амбідекстром – він в однаковій мірі добре володів правою і лівою руками. Він страждав дислексією (порушенням здатності читати) – цю недугу, яку ще називають "словесною сліпотою", пов’язують зі зниженою активністю мозку у визначеній зоні лівої півкулі. Як відомо, Леонардо писав дзеркальним способом.
      Леонардо залишив проекти підвідного човна, повітряного гвинта, танка, ткацького верстата, шарикопідшипника і літаючих машин.
      У грудні 2000 року британський парашутист Адріан Ніколас у Південній Африці спустився з висоти 3 тис. метрів з повітряної кулі на парашуті, зробленому за ескізом Леонардо да Вінчі.
      Леонардо першим із живописців почав розчленовувати трупи, щоб зрозуміти розташування і будову м’язів.
      Великий аматор ігор зі словами, Леонардо залишив у Codex Arundel довгий список синонімів для позначення чоловічого пенісу.
      Займаючись будівництвом каналів, Леонардо да Вінчі зробив спостереження, що потім ввійшло у геологію під його ім’ям як теоретичний принцип розпізнавання часу утворення земних шарів. Він прийшов до висновку, що Земля набагато старша, ніж вважалося по Біблії.
      Вважається, що да Вінчі був вегетаріанцем. Людей, які споживають тваринну їжу, називав«ходячими кладовищами».
      У числі захоплень Леонардо були навіть кулінарія та мистецтво сервіровки. У Мілані протягом 13-ти років він був розпорядником придворних бенкетів. Він винайшов кілька кулінарних пристосувань, що полегшують працю кухарів. Оригінальна страва «від Леонардо»  тонко нарізане тушковане м’ясо, з укладеними зверху овочами,  користувалося великою популярністю на придворних бенкетах.

Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top