21 Mar 2017 22:27

ОХ ЦІ ДРОНИ!

Ох, ці дрони...



Перший безпілотний літальний апарат, який сьогодні називають дроном, продемонстрував ще в 1899 році знаменитий винахідник Нікола Тесла. З тих пір такі апарати розроблялися в різних країнах у військових цілях. Сьогодні ж безпілотники настільки міцно увійшли в повсякденне життя, що використовуються в багатьох областях життєдіяльності людини. Ми пропонуємо дізнатися цікаві факти про безпілотники.



Після того як Тесла продемонстрував в 1899 році перше мініатюрне радіокероване судно, перший дрон багаторазового використання з’явився в 1933 році у Великобританії. Це був апарат Queen Bee, який служив радіокерованою безпілотною мішенню для британського військово-морського флоту до 1943 року. Таким чином Великобританія стала першою країною, яка вилучила користь з безпілотних літальних апаратів.

Одним з видів безпілотників, який отримав в наші дні широке поширення, став квадрокоптер (або мультикоптер). Це літальний апарат з декількома несучими гвинтами і електричною силовою установкою вертолітного типу був вперше створений в 1922 році російсько-американським авіаконструктором Георгієм Ботезату. З початку XXI століття нове народження квадрокоптера отримало саме як безпілотний апарат, який використовується не тільки для аерофото і кінозйомки, а й для багатьох інших цілей.

Особливо великий розвиток і поширення в масовій культурі і повсякденному житті дрони, в тому числі квадрокоптери, отримали з початку 2010-х років. Таке явище було викликане значним прогресом в області безколлекторних електродвигунів і літій-полімерних акумуляторів, що зробило безпілотники дуже доступними і компактними. Існують настільки маленькі екземпляри, що поміщаються навіть на долоні.
Дрони продовжують використовуватися для військових цілей, але найбільше поширення вони отримали в якості літаючих платформ для фото- та відеозйомки. За допомогою дронів можна отримувати дивовижні зображення з великої висоти, при цьому апарати настільки прості у використанні, що управляти ними можуть і діти.

Популярність дронів з камерами обумовлюється і їх функціями, так як багато моделей підтримують Wi-Fi-стрімінг, працюють з Android і iOS-пристроями або зовсім управляються за допомогою мобільних гаджетів. Ціни на найпростіші моделі дронів з камерами варіюються в межах 60-100 доларів, а ціна за більш серйозні комплекти з відеокамерами може досягати декількох тисяч доларів.
Ціна на безпілотники з камерами залежить від різних чинників: якості збірки, ваги пристрою, ємності батареї і часу польоту, комплектації, якості зйомки, наявності автопілота і ін. Наприклад, є безпілотники з потужними мікрокомпьютерами, що робить їх повністю автономними (наприклад, модель Skybotix Coax Autonomous UAV Micro Helicopter, її ціна складає бл. 5000 дол.). Є навіть підводні дрони, які призначені для зйомки під водою (наприклад, модель Ziphus, її ціна ок. 200 дол.).

Новим масовим захопленням, яке захопило фотолюбителів з різних країн світу, стало використання дронів в художніх цілях для отримання унікальних фотографій. Наприклад, журнал National Georgraphic навіть оголошував конкурс на найкращий знімок з безпілотного літального апарату. Для фотолюбителів-власників дронів створили спеціальну соцмережу Dronestagram, названу за аналогією з відомим додатком Instagram. У новій соціальній мережі користувачі діляться захоплюючими фотографіями, зробленими з дронів. Саме завдяки цим пристроям будь-хто може робити гарні знімки з зачаровуючими видами, які раніше могли робитися тільки з вертольота.

Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top