16 Mar 2017 18:38

Усвідомлені сновидіння

Усвідомлені сновидіння (англ. Lucid dreaming) - це одна з форм зміненого стану свідомості, схожа в деяких моментах з трансом або гіпнозом. Під час усвідомленого сну людина здатна розуміти, що те, що відбувається, не є реальним, а сама вона на даний момент спить. Крім усвідомлення, сновидець може, в тій чи іншій мірі, контролювати зміст сну.


Усвідомлені сновидіння є предметом наукових досліджень, їх існування підтверджено різними вченими. Термін «rêve lucide» був уперше вжитий маркізом Ерве де Сен-Дені у 1867 в своїй книзі «Сновидіння і як ними керувати» (фр. «Les rêves et les moyens de les diriger»). Термін «lucid dream» був введений голландським психіатром і письменником Фредеріком ван Еден (1860-1932).

Існують різні методики осовоєння усвідомлених сноведінь. Так, в Сполучених Штатах Америки найбільш відомі курси проводяться Інститутом усвідомлених сновидінь (The Lucidity Institute), заснованих Стівеном Лабержем (психофізіолог і лідер в науковому вивченні усвідомих снів, також написав декілька книг з цієї теми).

Під час люцідного сну, як ще називають усвідомлені і контрольовані сновидіння, сприйняття сновидця може як не мати відмінностей від відчуттів в реальному житті, так і давати йому нові можливості.

Головна особливість усвідомленого сну - це розширені можливості в світі, створеному фантазією сплячого. Він отримує можливість переживати ситуації, які не можуть відбутися в реальності, наприклад, літати, проходити крізь стіни, міняти навколишній уві сні світ, спілкуватися з цікавими людьми та багато іншого - все залежить тільки від уяви людини. Сновидець може зупинити заданий його підсвідомістю сюжет і почати новий, який йому буде цікавішим. В цілому, усвідомлені сновидіння можна розглядати як віртуальну реальність з безмежними можливостями.

При цьому зі створених ситуацій можна знаходити виходи і оцінювати свою реакцію на різні події, а це надає певні можливості для самоаналізу і самопізнання. За допомогою повторення складних для вас в реальному житті ситуацій, наприклад, в спілкуванні, можна навчитися їх долати і в реальному житті.

Однак можливості віртуальної реальності - далеко не єдине, що робить усвідомлені сни корисними для людини. Так, фізичні тренування під час усвідомленого сновидіння нітрохи не поступаються в ефективності занять спортом в реальному житті. Під час усвідомленого сновидіння мозок посилає відповідні імпульси до м'язів, як і під час звичайних тренувань - за це відповідають одні і ті ж зони головного мозку. Так, поставлений в Токіо експеримент, в якому сплячому було запропановано робити уві сні всі свої дії за допомогою мізинця, показав збільшення м'язової маси цього пальця на 11% всього за одну ніч, чого практично неможливо досягти звичайними тренуваннями. Механічна пам'ять і моторні навички також можуть розвиватися сновидцем.

Чим небезпечні усвідомлені сновидіння? Хоч прямої небезпеки для психіки вони не несуть, неправильне ставлення до цього явища може стати джерелом серйозних проблем у повсякденному житті. Однією з головних небезпек усвідомлених сновидінь вважається залежність від них. Захистити себе від цієї проблеми можна, якщо з самого початку практики ставитися до снів як до доповнення реальності, а не її заміні.

Нестабільність психіки може стати причиною неадекватного сприйняття реального світу. Перенесення манери поведінки з сновидінь не завжди допустимо. Керовані сни надають великі можливості, однак слід пам'ятати, що в реальному житті вони не будуть недосяжні. Вранці слід впорядкувати сни від реальності і визначити чіткі межі між цими двома явищами.

Несправжнє пробудження - ще одна проблема, з якою іноді стикаються практикуючі усвідомлені сновидіння. Сновидцю здається, що він вже прокинувся, однак насправді його сон продовжується. Така проблема часто пов'язана зі страхом залишитися в іншій реальності і неможливістю прокинутися. Для того, щоб застрахуватися від цього, слід продумати заздалегідь дію, яке зупинять сон і повернуть вас в реальний світ.

Також деякі люди стикаються з незрозумілим явищем, яке може забирати життєву енергію. Це явище часто порівнюють з сильним ударом електричного струму. Відновлення сил після нього може зайняти кілька днів. Вважається, що ввічливість в спілкуванні з усіма істотами, що зустрічаються уві сні може знизити ймовірність такого явища.

Протипоказаннями для освоєння методик усвідомлення снів вважають шизофренію та інші психіатричні захворювання, а також станів, при яких небажані сильні хвилювання, емоції. Феномен усвідомленого сновидіння все ще не вивчений до кінця, і це означає, що навіть у світі снів може бути небезпека. Ознаками серйозних відхилень в результаті усвідомлення снів вважають: нечутливість до больових відчуттів, нездатність впізнати знайомі місця і близьких людей, часткову втрату пам'яті, виявлення результатів дій, які не були вами здійснені, а також інший одяг після пробудження і поява чужих речей серед ваших.

В цілому, практика усвідомлених сновидінь може бути корисою. Якщо докласти певних зусиль до вивчення відповідних методик, то можна отримати необмежені можливості в світі снів, займатися тренуваннями під час сну, а також позбутися фобій і комплексів. Однак, практика усвідомлення снів має свої небезпеки і протипоказання, про які варто не забувати.


Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top