02 Apr 2017 22:40

Відновлення атмосфери Марсу


У штаб-квартирі NASA 27 лютого - 1 березня у Вашингтоні відбулася конференція The Planetary Science Vision 2050 Workshop на якій обговорювалися глобальні космічні проекти, які можуть бути реалізовані або хоча б запущені до 2050 року. Одним з таких проектів стало можливе відтворення марсіанської атмосфери. Текст конференції можна переглянути на сайті Університету космічних досліджень (USRA).

Джим Грін, директор наукового департаменту NASA, в доповіді під назвою «Нове марсіанське середовище існування для науки і дослідження» запропонував таку ідею: запустити «магнітний щит» під назвою Mars L1 по стабільній орбіті між Марсом і Сонцем, який би захищав планету від високоенергетичних сонячних частинок. Щит складатиметься з величезного діполя або пари рівних і протилежно заряджених магнітів для створення штучного магнітного поля.


Подібний щит може забезпечити Марс відносно захищеним магнітним шлейфом від магнітного поля, створеного об'єктом, дозволяючи планеті поступово відновити свою атмосферу.
"При цьому послабне більшість «ерозійних» процесів, які викликає сонячний вітер в іоносфері і верхніх шарах атмосфери, дозволивши їй протягом часу нарощувати тискт і температуру", підкреслює вчений.

У минулому (приблизно 3,5 мільярдів років тому) на Марсі була досить помірна атмосфера, на планеті зберігалися великі запаси води та комфортна температура. Разом з тим, надра Марса швидко охололи, припинивши створювати глобальне магнітне поле. Захист зник, і потік частинок сонячного вітру став безперешкодно проникати в атмосферу. Тому планета за час свого існування втратила від 80 до 90% атмосфери. В наслідок випарувалася вода, і Марс став таким, як сьогодні.

Згідно симуляційним моделям, розрахунки показали, що при наявності "щита", що відхиляє потоки сонячного вітру, атмосферний тиск Марса досягне половини земного всього за кілька років. Крім того, середня температура на планеті збільшиться на 4 градуси Цельсія, чого буде достатньо, щоб спровокувати перехід в газоподібний стан замерзлого вуглекислого газу на полюсах планети. Цей газ додатково зміцнить атмосферу планети, а також створить парниковий ефект, який прискорить танення льодів на Марсі. Як припускає Грін, вдасться відновити до 1/7 частини стародавнього океану.

«Таким чином, близько однієї сьомої стародавнього океану може повернутися на Марс», - говорить Грін.
Якщо це станеться, фахівці отримають можливість досліджувати планету без ризику померти від радіаційного випромінювання, задухи тощо.


На даному етапі проект являє собою скоріше загальну концепцію, ніж конкретний план. Але вчені NASA планують і далі розробляти цю ідею, а також мають наміри перепровірити розрахунки і більш точно оцінити зміни марсіанського клімату після створення магнітного "щита".

Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top