08 Mar 2017 21:21

Сині кити або як з дітей роблять самогубців

Наразі кількість загиблих через групи смерті та Синіх китів перевалила за сотню.
Чому групи в соцмережах доводять дітей до самогубства?


Масовий викид китів на берег є однією з трагічних та інтригуючих загадок природи. Кити одні з небагатьох ссавців, які усвідомлено йдуть на суїцид, викидаючись на скелі або на суходол. Можливо, саме тому цей морський гігант став символом групи смерті.

«Розбуди мене о 4.20», «Море китів», «Тихий Дім» , «f57» - саме ці спільноти в соцмережах стали справжньою епідемією нашого часу.

Це ні що інше, як гра… дуже жорстока гра, яка затягує підлітків у свою підводну течію. А от приз у ній – СМЕРТЬ.

Правила гри диктують зовсім незнайомі люди - «куратори», які просто залякують і шантажують дітей.

Потрапити «в гру» дуже просто. Для цього у соцмережі «ВКонтакте», дитина може сама «призвати» організаторів, написавши повідомлення в стрічку з певним хештегом (міткою): #синийкит #яждуинструкций #f58 #тихийдом та іншими варіаціями.


Після чого з дітьми просто починали листування, переконували їх у власній унікальності та самотності, потім пропонували зіграти в «гру».


Жертві давали завдання, першим з яких було надіслати свою геолокацію. Потім слід перейти за посиланням. Тільки-но дитина потрапляла на сторінку, там запускався таймер - 50 днів…

Далі завдання ставали цікавішими: вишкрябати лезом кита або метелика на руці, прокинутись о 4.20, піднятися на дах. Так само підлітку давалася спеціальна музика, яку він повинен був постійно слухати. Переважно це була мінорна електронна музика, де низькі частоти перемішувалися зі звуками моря та китів.


Як докази дитина повинна була постійно робити фотозвіт виконаних завдань.

#раз_два_три_кит_прийди


Таким чином, підлітків підводили до суїциду, занурюючи в транс і оточуючи похмурими умовами, ізолюючи від друзів.

Якщо дитина з будь – яких причин відмовлялася виконувати будь-яке із завдань і зіскакувала з гачка, куратор починав погрожувати підлітку особисто розправитися з ним, або завдати шкоди його сім'ї. Оскільки дитина заздалегідь надсилала свою геолокацію, організаторам було відоме її місцезнаходження.

Кінцевим завданням було вбити себе. «Куратор» заздалегідь обговорював з жертвою обстановку самогубства: від фонової музики, до способу смерті. Зрозуміло, що все мало зніматися на відео або вестися онлайн трансляція.

До речі, у Мережі вже з`явилося кілька роликів, де дітям вдалося відзняти відео самогубства своїх однолітків.

За даними кіберполіції кількість подібних завдань варіюється від 13 до 50. Також кіберполіція вважає, що ці відео створювалися з подальшою метою продажу в діпнеті.

А в кінці лютого київська поліція врятувала двох підлітків. Вони пішли з дому, бо отримали останнє завдання у "групі смерті": стрибнути із багатоповерхівки. На Херсонщині поліція також запобігла самогубствам двох 17-річних дівчат, які пішли із дому через ту саму смертельну гру.

Чому помирають кити?

Поки не зрозуміло, чому і кому потрібен цей транс, в якому діти по команді ріжуть собі вени, а потім стрибають з даху. Деякі психологи говорять про те, що ці «куратори» груп володіють цілком професійними навичками психології.

У групах збираються тисячі людей, а значить, це робота сотні професіоналів. Також вражає велика кількість добре змонтованих роликів і зведених аудіотреків для подібних груп.


Я слышал, ты звала кита?
Который в тихий дом тебя ведёт
Но, вспомни маму, и представь её глаза
Когда она увидит, что с тобой.
Теперь, ты вспомни, первый свой рассвет,
Свою семью, их смех, свой первый снег,
И, вспомни то, что бывает полоса
Течёт быстрее, чем море рек
И чёрная ступень пройдёт всегда,
И будешь ты счастливый человек!
Ну как? Ты всё ещё идёшь на зов кита?
Вот, только, вспомни ты не кит – ты человек,
И, тут, представь, как по щеке друзей, семьи – течёт слеза
И падает на хладое тело, словно снег....
Ты всё ещё уверен в этом? В том, куда идёшь?
Ты в тихий дом, за тем китом плывёшь?
Но, только знай, родные ведь увидят, как жизнь свою погубишь
И слёзы будут течь, ни день, ни два, а много – много лет!
В глазах людей, которых очень любишь....
Но, сделай выбор, кто ты: кит, иль человек?

Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top