02 Mar 2017 22:42

Відпочивай корисно

ВІДПОЧИВАЙ КОРИСНО


Alias ​​(рус. Еліас або Скажи інакше) - настільна командна гра. У ній потрібно пояснювати слова не використовуючи однокореневі слова і ці ж слова перекладені на іншу мову. Alias ​​був розроблений в Фінляндії. Гра з'явилася на ринку на початку 1990-х і є однією з найпопулярніших ігор для вечірок у Фінляндії. Згодом з'явилося кілька нових версій цієї гри: Alias ​​party (Еліас вечірка), Junior Alias ​​(Еліас Юніор).
Назва Alias ​​походить від англійського Alias ​​- прикметника «інакше званий».


Правила гри Alias:Є дошка, на яку гравці виставляють свої фішки. Сенс гри в тому, щоб пройти дошку.

Хід відбувається наступним чином: гравець з однією з команд бере карти зі словами та починає своїй команді пояснювати слова під тим номером, на якому стоїть фішка його команди. Тобто по одному слову з однієї картки. Пояснювати слова він може не використовуючи однокореневі слова (наприклад слово "водорості" не можна пояснювати використовуючи слова рослина або вода або їх однокореневі, за те можна пояснити приблизно так: майже квітка в океані) і переклади цього слова з іншої мови (наприклад якщо слово кавоварка, то не можна використовувати слова coffee, maker, machine, так як всі ці слова використовуються в прямих перекладах слова кавоварка на англійську мову). Після пояснення картки вона відкладається і починає пояснюватися наступна. У разі, якщо гравець не може пояснити слово, то він може скинути картку.

На хід дається одна хвилина, яку можна засікти використовуючи пісочний годинник йдуть в комплекті з грою.


Після закінчення хвилини якщо гравець все ще пояснює якесь слово, то як тільки час закінчився гравці з інших команд можуть підключитися до вгадування слова та, в разі успіху, забрати вгадану картку собі. Після ходу підраховуються очки, де кожна вгадана картка дає +1 очко команді, а кожна скинута (не вгадана) дає -1 очко команді. Також важливим зауваженням є те, що гравець має право дивитися на перше слово, яке він пояснює 15 секунд, а вже потім, підготувавшись, почати його пояснювати (право поширюється тільки на перше слово).
Party Alias: Правила аналогічні правилам оригінальної гри, проте є кілька доповнень. По-перше на ігровій дошці з'явилися «активні» поля. Вони бувають чотирьох видів: емоція, рух, історія, знаменитості.
Якщо гравець потрапив на поле емоцій, він має право витягнути картку з колоди емоцій.

Далі хід відбувається як завжди, проте гравцеві, коли він пояснює слова, потрібно зображати емоцію, яка написана на витягнуті їм картці емоцій. У разі, якщо він буде зображувати її досить переконливо, його команда в кінці ходу матиме право крутити барабан і отримати додаткові очки.
Рух аналогічно емоції, тільки карту потрібно діставати з колоди з картами рухів.

Історія відрізняється від попередніх двох: в цьому випадку потрібно взяти одну карту і хвилину готувати якусь зв'язкову історію з усіма словами на картці. Слова обов'язково пояснювати по порядку, пропускати слова не можна. Далі картка пояснюється хвилину і після закінчення терміну картка відразу відкладається без пояснення останнього слова.
Якщо все слова з картки пояснені, то можна взяти наступну картку (в цьому випадку часу на підготовку немає і потрібно відразу починати пояснювати історію). В кінці ходу, якщо історія була складена докладно і була пояснена хоча б одна картка, то команда має право крутити барабан.

Знаменитості: аналогічна історії, тільки картки беруться зі спеціальної колоди зі знаменитостями. Слова можна пояснювати не по порядку.

Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top