27 Feb 2017 02:18

10 Кращих документальних фільмів про моду

10 Кращих документальних 

фільмів про моду

Тема модної індустрії часто зачіпається кінематографом. Про неї знімають не тільки художні, але й документальні фільми, які заслуговують на пильну увагу.

Адже в них розповідається про важливі персони і періоди у світі моди. Найцінніші роботи в даному напрямку потрапили в ТОП-10 кращих документальних фільмів про моду:

1. Таємний світ Високої Моди / The Secret World of Haute Couture

Режисер цієї документальної стрічки Магда Кімонс вирішила показати світу розповіді легендарних дизайнерів Карла ЛагерфельдаЖана-Поля Готьє, Валентино, Крістіана Лакруа про те, як з ідеї створюється шедевр, як працюють над колекціями, кожна модель з яких надалі стає об'єктом жадання цінителів високої моди. У фільмі присутні і знамениті клієнти.

Дехто з них навіть демонструє на камеру святу зі святих – свою розкішну гардеробну.

2. Нотатки про міста і одяг / Notebooks on Cities and Clothes (1989)

Японський модельєр Йоджі Ямамото відомий у всьому світі. Навіть ті, хто не стежить за модою, змушені бути в курсі його колекцій. Недарма рівень кримінальних бойовиків критики всерйоз визначають по тому, одягнені мафіозі в костюми від Армані або від Ямамото.

У фільмі всесвітньо визнаний автор постає в незвичайному ракурсі. Вендерс був допущений у святая святих – майстерню. Йому було дозволено знімати Ямамото за роботою. Ми отримуємо унікальну можливість, стежити за роботою майстра, за тим, як він спілкується з топ-моделями і радиться з кравцями.

На наших очах з шматків матерії виникають сукні, бездоганні за стилем і фантастичні за ціною. Ямамото розкриває Вендерсу секрети натхнення, ділиться своїми думками про Нью-Йорку і Токіо, про приховані від непосвячених тонкощах, що дозволяють жити в двох різних світах.

3. Легенда про Лі Бауері / The legend of Leigh Bowery (2002)

Австралійський майстер перформансу, актор, дизайнер, модель, поп-зірка і клубний промоутер Лі Бауер був вкрай значною фігурою на модній сцені Лондона і Нью-Йорка в 80-90-х. Багато визнаних модельєрів відзначали його вплив на світові модні тенденції.

Він навіть послужив основою для створення героя комедійного серіалу «Spaced» (Великобританія).

Його костюми завжди були епатажними і у багатьох викликали обурення, яке згодом змінювалося захопленням і пошаною до його неординарного таланту дизайнера. У фільмі багато кадрів, які передають суть геніальної творчої особистості, а також інтерв'ю тих, хто був близько знайомий з Лі Бауер.

 4. МакКвін і я / McQueen and I (2011)

Режисер Джеремі Хьюсон створив цей фільм, як своєрідну посмертну посвята знаменитому бунтарю англійської моди Олександру Маккуїну. У стрічці присутні унікальні кадри з його показів, з приватних архівів дизайнера і зйомки з-за лаштунків.

Фільм розповідає про те, яким був модельєр, про те, як трагічно обірвалося його життя. У стрічці брала участь найближча подруга, брат Маккуїна і його муза Ізабелла Блоу, а також такі відомі особистості, як Том ФордКейт МоссНаомі Кемпбелл та багато інших.

Його фраза про те, що він хоче зробити жінок настільки сильними і красивими в одязі, створеним його руками, щоб оточуючі боялися їх, стала лейтмотивом стрічки.

5. Подіум / Catwalk (1996)

Документальна стрічка «Подіум» розповідає про епоху супермоделей. Центральною фігурою фільму стала супермодель Крісті Тарлінгтон.

Але в об'єктив відеокамери потрапляють і її найближчі подруги: Кейт МоссНаомі КемпбеллКарла Бруні. Фільм відкриває щільну завісу приватного життя знаменитої моделі.

Дія стрічки розгортаються на тижнях моди, які проходять в Парижі, Мілані, Нью-Йорку, показують проведення часу дівчат у модних барах, 5-зіркових готелях і на приватних закритих вечірках для зірок і моделей. Режисер Роберт Лікок знайомить глядача з атмосферою модного закулісся, демонструючи низку запаморочливих подій людей, які є невід'ємною частиною світу моди.

6. Жива історія: Версаче – Дизайнер для мафії

15 липня 1997 улюбленого дизайнера багатьох зірок Джанні Версаче застрелили на ступенях його власного особняка. Сталося це в Маямі. А його вбивцею був 27-річний Ендрю Кунанан.

Знаменитий модельєр загинув на піку своєї слави, на вершині успішної кар'єри. Це вбивство стало одним з найгучніших злочинів кінця 20 століття.

І, можливо, Версаче був би живий, якби поліція вчасно впіймала Ендрю Кунанана, який і раніше здійснював гучні вбивства. Операція по затриманню вбивці була однією з наймасштабніших в американській історії, але стала провальною.

Близькі Ендрю Кунанан не рахували вбивцю божевільним і були впевнені, що він пішов на такий гучний злочин свідомо, щоб прославитися... але чи так це?

7. Жертва моди: Вбивство Джанні Версаче / Fashion Victim: The Killing of Gianni

Документальний фільм «Жертва моди: Вбивство Джанні Версаче» – це своєрідна данина знаменитому на всю планету дизайнеруДжанні Версаче – королю карколомного блиску і екзальтованого шику. Йому знадобилося менше 20 років, щоб зробити переворот у світі моди.

Його одяг манить своєю красою, точним кроєм і чистотою ліній. Він буквально підірвав подіуми своїми сміливими рішеннями, оригінальним стилем і новаторством в експериментах з тканинами.

8. Джон Гальяно / John Galliano

Джон Гальяно – один з найбільш епатажних модельєрів Великобританії. Він став відомий завдяки своїм авангардним колекціям одягу.

За свою творчість Джон неодноразово отримував престижні нагороди не тільки на батьківщині, а й у Франції. У фільмі показано те, за що він удостоївся світової слави, його колекції, які дивували громадськість, і сам унікальний Гальяно, його цікаве життя і оригінальна творчість.

9. Дівчинка-модель / Girl Model (2012)

Це історія про 13-річну сибірську дівчинку Наді, яка поїхала до Японії працювати моделлю і зіткнулася з жорстокими реаліями модної індустрії. Адже тут все далеко не так гладко, як може здатися на перший погляд непосвяченим в закулісні справи людям.

Цей фільм розбиває стереотип про гламурне і казкове життя моделей.

10. The day before: Isabel Marant

Фільм присвячений неповторній Ізабель Марант, яка хотіла, щоб її одяг носили. І в неї це вийшло. У ньому показаний лише один день з її життя, робота її команди в день перед показом.

Глядачі можуть зануритися в творчу метушню хвилюючої підготовки…


Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top