26 Feb 2017 23:51

ФРАНЦІЯ – законодавиця моди!!!

ФРАНЦІЯ – законодавиця моди!!!
     Франція – одна з перших країн, яка на початку 19 століття створила перелом в моді. Завдяки французьким домам моди, таким як Chanel, Dior, Yves Saint Laurent, Ungaro, Givenchy, Christian Lacroix, Hermes, Jean Paul Gaultier і іншим відомим іменам, моделювання та створення одягу перестало бути ремеслом і стало мистецтвом. Крім того, багато чого з того, чим ми користуємося зараз, те, що ми носимо, і те, що здається нам таким природним і звичайним, вперше з'явилося саме завдяки відомим французьким модельєрам.
     Панування французької моди почалося з середини XVII століття, за часів Людовика XIV. Саме тоді зародився феномен «світової моди». Одяг поступово став підкорятися певним законам, які диктуються французьким королівським двором. Вже тоді Франція зробила свій внесок у становлення моди: корсет, парасоль, високий каблук, шнурівка на ліфі, лорнет…
     Ім'я Коко Шанель золотими літерами вписано в історію сучасної моди. Її першим відкриттям став чоловічий англійський класичний стиль для жінок. Короткі стрижки, піджаки, в'язані пуловери і картаті спідниці, дамська сумочка на тонкому ремінці через плече і маленьке чорне плаття, що стало символом елегантності ХХ століття... Все це було придумано і створено Коко Шанель. Вона першою відобразила в моді двадцяте століття, поєднавши у своїх творах комфорт і елегантність.
     Окремої розповіді вимагають її духи Chanel №5, що стали легендою. У парфумах раніше переважав запах однієї квітки – троянди, фіалки, жасмину, бузку, конвалії, суміші різних ароматів у жіночих парфумах вважалися непристойними. У Шанелі №5 – аромат весняного квітучого саду. До речі, сама Шанель користувалася своїми духами тільки в місті, на природі воліла природні аромати.
     Секрет успіху Крістіана Діора полягав у новому образі жінки, в корені відрізняється від моди 40-х рр.. Жінки, які втомилися від війни, бажали бути жіночними і витонченими. Діор створював сукні для дам з осиною талією і похилими плечима, а на його пишні спідниці йшло до 40 метрів розкішних тканин. Внутрішня конструкція моделі, яка дозволяє навіть на вішалці зберігати жорстку форму, залишається таємницею до теперішнього часу. 
     Сенсацією парфумерії кінця XX століття став комплект «отрут» від Christian Dior – PoisonTendre Poison і Hypnotic Poison. Склянка темного скла з магічним зіллям – спадщина Середньовіччя. Чуттєвий, пряний аромат і тонкий шлейф з букета лісових ягід назавжди залишився власністю Dior.
     Ів Сен Лоран сорок з гаком років віддав мистецтву високої моди. Жоден з модельєрів не був настільки винахідливий, ні один не створив таку кількість стилів. Початок творчої кар'єри визнаного генія століття припало на 60-ті роки, роки розквіту рухів хіпі та молодіжного протесту всім усталеним традиціям.
     Новатор і вигадник Ів Сен-Лоран зізнався, що шкодує лише про те, що не він винайшов джинси. Зате в іншому, мода останніх сорока років зобов'язана йому майже всім. Знамениті брючні костюми, прозорі сукні та смокінги, міні стало таким же звичним, як і максі, а чорний колір став кольором дня. Ів Сен-Лоран вловив нові тенденції розвитку суспільства і вишукано трансформував дух цього бунтарського часу в "от кутюр"
     Шокуючими можна назвати і його найвідоміший парфум. Ідея назви і зовнішнього вигляду флакона Opium належить Іву Сен-Лорану. Як і всі великі духи, ця композиція була створена на противагу модним тоді ароматам: Сен-Лоран поставив перед парфюмерами лабораторії Рур завдання створити «щось, що підходить для китайської імператриці».
     Карден – еталон паризького смаку і шику. У його творах принципи класицизму переплелися з сучасними ідеями та новаціями. Власний стиль П'єр Карден знайшов швидко: силует робився все більш прямим і вузьким з дуже чіткими контурами. Це і стало характерною рисою одягу від Кардена.
     У 1949 р. Карден зробив революційний вчинок, розробивши колекцію готового одягу для промислового тиражування. У 1958 році він створив першу лінію «унісекс», яка об'єднала чоловіків і жінок за принципом загального стилю життя.
     П'єр Карден із захопленням поставився до появи в 60-х рр.. міні-моди. Саме Карден придумав і ввів у моду колготки, що збігаються за кольором з міні-спідницею. Так само Карден придумав багато форм і конструкції, які в різний час підкорювали світ: прямі і завужені донизу сукні-«мішки», спідниці-«тюльпани», металеві прикраси, аплікації та візерунки, жорстку вінілову облямівку на подолах та криноліни-«абажури» під обтягуючими сукнями.
     Джон Гальяно – молодий іспанець, що жив в Англії, але прославився, як французький модельєр, він дивує оригінальністю, сміливістю і коктейлем зі всіляких стилів, черпаючи все це зі своєї уяви, емоцій і фантазій. Він провідний дизайнер Модного Будинку Dior
     Гальяно – один з небагатьох сучасних дизайнерів, який дійсно вміє шити одяг. Навіть у наш час, коли важко чимось здивувати сучасне суспільство, він, в кращих традиціях французьких модельєрів, продовжує шокувати публіку.

Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top