26 Feb 2017 23:53

Sprits або 1000 слів за хвилину

Усі ми звикли до традиційного читання текстів, рухаючи очима послідовно від слова до слова, але мало хто чув про таку американо – німецьку технологію швидкого читання Sprits, що дозволяє читати без необхідності рухати очима.

За статистикою на звичайні рухи очей, від слова до слова — йде до 80% усього часу на читання! Ось на ці 80% і можна збільшити швидкість читання.


Sprits («шприц», «шприцинг») – швидке читання (до 1000 слів за хвилину) читання тексту в спеціальній візуальній рамці. Користувач програми може побачити лише одне слово за один раз в рамці.

Це виглядає так:


Найголовніше правило при читанні — це розслабитися! Не слід намагатися «сканувати» слова зліва направо. Все, що потрібно робити:
1. Дивитися на виділену червоним букву в слові
2. Повірити в те, що все інше за вас зроблять очі та мозок. Релаксація — ключ до успішного засвоєння контенту.

Навіщо дивитися саме на «червону букву»? Червона буква — це ORP, Optimal Recognition Point або «оптимальна точка розпізнавання». Кожне слово на сходинці розпізнається мозком за допомогою цієї точки, що знаходиться всередині слова. Як тільки ORP знайдено, відбувається сканування слова на значення і контекст, і очі переходять до вивчення наступного слова. Spritz «допомагає мозку знайти точку ORP, так що ми економимо час і тут.

«Розумна» технологія швидкочитання Spritz розроблялася протягом трьох років.

А чи зможе людина, читаючи 300 слів за хвилину, запам’ятати зміст прочитаного?

Розробники — живуть в Бостоні, Солт-Лейк-Сіті (США) і Мюнхені (Німеччина) вони — відразу дають відповідь на перше запитання, що виникло у читача.


За результатами тестів, через «шприцинг» текст запам'ятовується як мінімум не гірше, ніж при звичайному читанні. А через деякий час в пам'яті буде відкладатися навіть більше інформації, ніж раніше. Секрет простий — чим більше ви концентруєте увагу, тим більше покращиться і пам'ять.

Далі критично налаштований читач напевно запитає: а чи не «розлінуються» очі, яким не потрібно «стрибати» вліво-вправо, а дивитися тільки в одну точку? Не зіпсується зір, не з'являться очні хвороби? Зі слів творців Spritz, це неможливо в принципі. Ні один м'яз в людському тілі не залишається нерухомою протягом тривалого періоду часу. Очі — не виняток, вони постійно здійснюють мікроскопічні рухи (мікро-сакади), людина не може контролювати ці процеси.

Що ж... як щодо часу, який можна витратити на читання методом Spritz?

Добровольці користувалися технологією «шприцинга» 2 години поспіль... а потім їм захотілося до туалету. При бажанні можна спробувати побити цей рекорд. Але не будемо забувати, що після двох годин безперервного читання і швидкість, і якість запам'ятовування помітно знизяться навіть у досвідченого читача, що користується традиційним способом читання.

Читати за допомогою Spritz можна по-різному — слова показуються на швидкості від 40 wpm («words per minute», слів на хвилину). За допомогою повзунка в правій нижній частині екрана швидкість збільшується за бажанням користувача, крок повзунка — 10 слів на хвилину. На перший раз варто вибрати швидкість в 250 слів — це вже трохи швидше, ніж швидкість традиційного читання у більшості людей. Зрозумівши, як працює технологія, поступово додавайте кількість знаків — наприклад, з кроком в 50 слів/хв. До прикладу, якщо ви хочете читати 600 слів за хвилину, почніть з 250, потім підніміть планку до 300, потім — до 350 тощо. Ще одна порада — якщо ви хочете дістатися до 500 слів за хвилину, спробуйте ненадовго почитати на 550 словах, а потім перейдіть на 500 слів — буде легше.

Слід зауважити — за результатами досліджень Spritz, немає ніякого взаємозв'язку між швидкістю читання і рівнем інтелекту! Не забивайте собі голову, якщо щось не виходить відразу — ви почнете читати набагато швидше дуже скоро.


У програмі використовується спеціальний шрифт, що ідеально підходить для читання. Насправді, це більш важливе питання, ніж може здатися спочатку — деякі шрифти здатні серйозно уповільнити читання.

Розробники закликають «не проходити повз» володарів захворювань начебто дислексії, дальтонізму та ін Так, наприклад, користувач Spritz зі Швеції страждає дислексією і перебуває в повному захваті від програми — з його слів, Spritz робить життя набагато простіше. Людям, які здатні розрізняти кольори, також не слід засмучуватися. У чому «червона» буква лише змушує читача сконцентрувати на ридикле. Для деяких мов, наприклад, корейської — навіть краще, якщо ієрогліф не підсвічується червоним кольором — так корейці домагаються більш значних успіхів у читанні.

Варто згадати про субвокалізаціі — це коли ви подумки «проговорює» прочитане, вимовляючи кожне слово про себе. Це поширена помилка, що заважає читати швидко — адже більшість людей вимовляють вголос не більше 180 слів/хв. Хочете читати швидше? Слід позбутися цього недоліку. Як це зробити? Спробуйте неголосно — наспівувати улюблену мелодію під час читання. Якщо ви «співаєте» — ви фізично не можете розмовляти з самим собою. Потрібно лише трохи потренуватися.

Як скачати Spritz?

Букмарклет Spritz

Простіше нікуди — достатньо встановити спеціальний букмарклет (закладку) від творців. Процес його встановлення на браузер займе не більше 10 секунд. Всього-то й потрібно — перетягнути бірюзовий прямокутник з написом Spritzlet на панель закладок вашого браузера. Підтримуються настільні Chrome, Safari, Firefox і IE 10+, мобільний Safari на iPad, смартфони поки «поза грою». Якщо панель закладок браузера не видно, відкрийте її спеціальною комбінацією клавіш. Для Safari, Chrome і Internet Explorer це Ctrl (на Мас — Cmd) + Shift + B, для Firefox — Ctrl (на Мас — Cmd) + B.

Далі відкрийте сторінку, текст якої ви хочете прочитати через Spritz, і натисніть на значок букмарклета Spritzlet. Якщо потрібно тільки частину тексту, то можна виділити його мишкою і натиснути на кнопку Play. Читати PDF «шпритцингом» не вийде, тут доведеться вдатися до допомоги сервісу Readsy. Наразі Spritz працює англійською, іспанською, французькою, німецькою, російською та корейською мовами, що користуються більш ніж 50 країн світу - так що проблем для нашого читача не виникне.

Приємного читання!

Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top