26 Feb 2017 22:47

Історія моди. Тенденції її розвитку

Історія моди. 
 Тенденції її розвитку 
     Історія моди бере свій початок з доісторичних часів еволюції людства. Звичайно, в кам'яному столітті перших людей все ж більше хвилювало тепло і зручність одягу, ніж її зовнішні атрибути, але, тим відсутність, до наших днів дійшла маса кам'яних і дерев'яних прикрас, вигадливих виробів зі шкіри, які однозначно свідчать, що тяга до прекрасного і неординарному атрибуту в одязі у наших предків була. Стародавні народи, так чи інакше, приділяли величезне значення своєму зовнішньому вигляду. Кожна культура і етнос мали свої особливі наряди, види укладання волосся, макіяжу та аксесуарів. За стилем і формою одягу люди поділялися не тільки по майновому, а й кастовому рангу. З появою тканин, ниток і перших верстатів для пошиття одягу історія моди починає бурхливо еволюціонувати. 
     Першими вінценосцем моди стають цехи і гільдії Франції та Італії. Кравці цих країн перетворюються на художників, постійно шукають і створюють одяг у співвідношенні: зручність і витонченість, мода і краса. У період Середньовіччя історії моди доводиться непросто. У ці темні і неспокійні часи нестандартна одяг не віталася. Мистецтво, література, наука і, звичайно ж, мода були підступами диявола, відволікаючими людини від молитви і церкви і тому караними. 
     Відродженням і розквітом стилю, понять мода, краса став Ренесанс. З'являється поняття святкового одягу і нижньої білизни для жінок. Крім популярного шовку в моду приходить оксамит. Вирізи суконь і декольте стають все більше і глибше. При Французькому дворі під час правління Жанни Португальської з'являється перша спідниця, надіта на каркас. У чоловіків теж «заводиться» обновка – капелюх з пір'ям. 
     Історії моди, як будь-якій історичному процесу, характерний розвиток і рух по спіралі. Перехід від найвідвертіших шат до майже чернечих сутан періодично і системно змінюють один одного. Химерні і відкриті моделі змінюють строгі і скромні. З кінця 16 сторіччя в історію мод «вторгається» нова країна – Англія, що диктує свій пуританський і аскетичний стиль. 
     Сьогодні мода живе в кожній країні. Французи, італійці, японці, іспанці, американці, росіяни та англійці – модельєри існують і ліплять свої моделі всюди. Щороку відомі будинки і цехи моди представляють світу свої нові творіння і досягнення, що демонструють як політ фантазії, так і наукові досягнення, соціальні тенденції кожного нового сезону.

Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top