02 Mar 2017 17:24

Фінансова анорексія

Американські психологи нещодавно ввели поняття «фінансова анорексія». Мова, звичайно, не про захворювання, як у випадку з харчовим розладом, а про певну психологічну схильність, що змушує людину несвідомо віддавати перевагу бідності.

Аскеза - свідоме обмеження себе в матеріальних благах заради якоїсь мети - відрізняється якраз добровільним вибором. А от за фінансової анорексії людина і рада би розбагатіти, але спокій відчуває лише в ситуації нестатків, боргів та інших проблем. А «великий куш», навіть якщо потрапить до неї в руки, змусить турбуватися. Це нагадує страждання харчових аноректиків, які, з'ївши зайвий, на їхню думку, шматок хліба, відчувають себе потворно товстими.

Схильність до «фінансової анорексії» - симптом глибокого страху втрати, і мова не тільки про гроші, а скоріше про втрату відчуття захищеності. У деяких людей гроші асоціюються з радістю, силою, свободою, задоволенням. У інших, навпаки, викликають тугу. Люди бояться залишитися без грошей: майбутнє видається невизначеним, туманним, тривожним, і здається, що економія допоможе від нього захиститися. Додайте до цього головні страхи людей: смерть або хвороба. Люди боятьсяся, що, залишившись без грошей, не зможуть впоратися з труднощами, які на них очикують. При цьому важливо розуміти, що фінансова анорексія - це не жадібність. Причини її варто шукати в дитинстві. Фрази: «Ти нічого не вартий», «Ти повний нуль», які часто пможна почути, можуть засісти глибоко в підсвідомості і залишити свої сліди. Доволі часто до цього стану призводить низька самооцінка: людина починає думати, що не має права на задоволення, в якомусь сенсі карає себе, не дозволяючи собі отримувати задоволення від покупок речей, які подобаються.

Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top