16 Feb 2017 21:44

Як буде розвиватися мода в майбутньому...

Як буде розвиватися мода в майбутньому...
Звичайно, вгадати, яким буде завтра, шалено складно. Але зізнайтеся, кому з нас не хотілося хоча б на хвилину, хоча б одним оком зазирнути в майбутнє людства?
     Я не виняток, і цілком природно, що мене цікавить, як будуть одягатися люди через двадцять, тридцять, сто років, як зміниться моя професія. 
     Звернемося до прогнозів учених. Американські фахівці вважають, що у відносно недалекому майбутньому людство одягнеться в такий одяг, на яку не впливатимуть ні погодні умови, ні навіть нестача сировини. Вони стверджують, що мода завтрашнього дня цілком буде заснована на штучних волокнах. 
     Справді, з часу появи в 1938 році нейлону було створено чимало синтетичних матеріалів, з яких шиється дешевий і практичний одяг. У майбутньому з'являться нові матеріали, які будуть відрізнятися невідомими досі властивостями. Наприклад, теплорегулюючі тканини, в яких влітку буде прохолодно, а взимку тепло. Це також матеріали-хамелеони, що міняють колір залежно від освітлення. Пророкують появу плавких матеріалів, які не потрібно буде зшивати. Зручність створеного з них костюма безсумнівно: він буде куди міцніше і простіше у виготовленні, ніж його попередники. Але вінцем пошуків у цьому напрямку американські хіміки називають «вічні» тканини. Вони поєднають в собі «лід» і «полум'я», міцність нержавіючої сталі і красу природних матеріалів, будуть вогнетривкими, водонепроникними, не мнуться, не забруднюють і взагалі не піддаються зносу.  
     Що буде шитися з цих «вічних» тканин? Природно, зараз важко відповісти на це питання, але так хочеться сподіватися, що мода на відміну від тканини «вічної» не стане і так само спокійно «переварить» їх, як «переварила» свого часу нейлони, дакрон і кримплен. Ні, вона, звичайно, не відмовиться від них, але відведе належне їм місце в гардеробі людини майбутнього. 
     Іноді ж припущення і передбачення віщунів і Кассандра в області моди приймають абсолютно неймовірну, з нашої точки зору, форму. Вони, наприклад, з'єднують одяг майбутнього з ... меблями, поміщаючи на спині щось на зразок надувного стільця. Таким же чином можна буде, на їхню думку, обладнати костюм комбінацією стільця і столу або навіть матрацом. Для жарких днів вони пропонують одяг з мікрокліматом, в якій будуть підтримуватися потрібні температура і вологість. Ще один сплеск фантазії – «костюм-міхур» з двошарового вінілу. При надування він приймає форму кулі, в якому людина може запросто котитися по своїх справах. Якщо ж йому набридне вуличний шум, він може надіти спеціальний шолом з відеослуховим пристроєм і повністю відключитися від навколишнього суєти ... 
     Природно, нові тканини, нові моделі вимагають абсолютно іншої технології. Істотно зміниться весь процес виробництва одягу. 
     Ми говоримо «майбутнє», самі часто не помічаючи того, як воно поступово стає нашим сьогоднішнім днем. Сучасне виробництво все більше і більше ґрунтується на чітко розроблених наукових методах. У розпорядження кравців надходять не тільки новітні машини і засоби автоматизації, а й електронно-обчислювальні пристрої. Вони стають таким же природним інструментом роботи при створенні одягу, як були кілька десятків років тому кравецькі ножиці і вугільні праски. Як буде розвиватися мода в майбутньому? Ні, я не беруся прогнозувати, які вона прийме форми через триста, двісті, сто років. Хід її розвитку важко передбачити навіть на найближче десятиліття, бо занадто багато непередбачуваних факторів роблять на неї вплив. Занадто різкі повороти робить вона на своєму шляху. 
     Я не прихильниця безпідставних фантазій. 
     Мабуть, зараз з певністю можна сказати тільки одне: мода майбутнього повинна знайти якість, якої дуже не вистачає сучасному одягу. 
     Мода майбутнього повинна зробити людей світліше, добрішими, допомогти розкрити творчий початок кожного, збагативши світ тріумфом індивідуальності, тріумфом гармонії розвиненої особистості.

Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top