16 Feb 2017 21:11

Жертви моди: найнебезпечніші тенденції в історії

Жертви моди: найнебезпечніші 
тенденції в історії
     Вираз «жертва моди» набув нового значення після того, як 35-річна австралійка змушена була розрізати пару джинсів-скінні, щоб зняти їх з себе. І це не перший раз, коли хтось стає жертвою небезпечної тенденції моди. Таке відбувалося завжди, починаючи, мабуть, з кам'яного віку. Ось п'ять найнебезпечніших захоплень в історії

К о р с е т и 
     Нижня білизна, яка допомагала жінкам мати вузьку талію, впливала не тільки на тіло, але і на мову. Вона породила термін «пуританський», який вказував на респектабельність жінки, яка носила корсет. Малося на увазі, що жінка, яка обходиться без цього предмета одягу, відчуває себе більш вільною. Але корсети дарували жінкам не тільки тонку талію. Вони викликали розлад шлунка, часті непритомності і задухи, внутрішні кровотечі і загальмоване дихання. Це свідчило і про тиск на легені, крім того, внутрішні органи жінки не могли розташовуватися в природному стані і починали деформуватися. У 1874 році навіть був опублікований список 97 хвороб, викликаних носінням корсета, в тому числі істерія і меланхолія... 

К р і н о л і н 
     Ця спідниця зробила більше, ніж просто поліпшила жіночий силует. У 19 столітті, на піку популярності кріноліну, відбулося кілька гучних смертельних випадків через пожежі, причиною яких були саме нижні спідниці. У липні 1861 поет Лонгфелло кинувся рятувати дружину після того, як її спідниця загорілася. У той час пара сиділа в бібліотеці, роблячи іграшки з дерева для розваг своїх маленьких дітей. Раптово шматок сірника або запаленого паперу впав на плаття жінки, і в наступний момент вона була охоплена полум'ям. На наступний день вона померла. Дві сестри Оскара Уайльда також померли від опіків після того, як занадто близько підійшли до відкритого вогню в бальних сукнях. 

Ж о р с т к і    к о м і р и 
     Винайдені в 19 столітті, знімні коміри призначалися для чоловіків, щоб їм не доводилося міняти сорочку кожен день. Однак вони були настільки накрохмаленими і жорсткими, що виявились небезпечними для життя. Такий комір міг з легкістю перекрити кровопостачання сонної артерії. Чоловіки носили їх в якості модного аксесуара. Однак коли такий джентльмен відправлявся в свій клуб і перекидав кілька келихів спиртного, він міг заснути в кріслі, нахиливши голову вперед. Це могло призвести до удушення. 

 "Б о ж е в і л ь н і"   к а п е л ю х и 
     Вираз «божевільний як капелюшник» почали вживати ще за 30 років до того, як Льюїс Керролл популяризував його в своєму відомому творі «Аліса в Країні чудес». Отруєння ртуттю було професійним ризиком для людей, які займалися виробництвом капелюхів в 18 і 19 столітті. У виробництві повсті використовувалися хімічні речовини, тривалий вплив яких призводило до ефекту, який називали «сказ капелюшника». Симптоми включали в себе тремор, патологічну дратівливість і сором'язливість. Це змушує нас сумніватися, що ексцентричний Капелюшник, придуманий Керроллом, дійсно страждав. Навряд чи можна сказати, що Капелюшник хоч якось постраждав від свого бажання залишитися непоміченим. 

Н о г и - л о т о с и 
     Вважається, що вперше ця традиція з'явилися в 10 столітті, коли китайська танцівниця обмотала свої ноги шовком, щоб виступати перед імператором. Офіційно така процедура була заборонена в 1912 році. Але деякі продовжували таємно її використовувати. Таке взуття відображало статус жінки, якій не потрібно ходити на роботу. Зараз багато людей говорять про те, що така традиція була воістину варварської. Але в той же час вона дозволяла жінкам займати певний статус в суспільстві і мати краще життя. Багато з таких жінок пишалися тим, що з ними сталося. Зміна форми ступні не обмежувалося тільки Китаєм. Відомо, що в більш ранніх століттях існувала мода на дуже вузьке жіноче взуття. Тому дівчаткам ампутували мізинці, щоб вони могли його носити. 

С у ч а с н і    ж е р т в и 
     Хоча така історична практика може комусь здатися варварством, жінки і сьогодні вважають за краще терпіти біль і приносити себе в жертву моді. Адже і сьогодні існує мода на хірургічні операції і навіть ампутації здорових пальців, щоб можна було взути захмарні шпильки. У 21 столітті є ще багато жертв моди. Незважаючи на те що ми більше не носимо корсети і криноліни, деякі представниці прекрасної статі вирішуються на операцію з видалення ребер тільки для того, щоб зробити свою талію тонше.

Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top