16 Feb 2017 16:44

Прислухайся до себе

Обери хобі правильно



Хобі – це улюблене заняття, яке ніколи не набридає. Часто на запитання, чим людина любить займатися у вільний час чуєш відповідь: "слухати музику, зустрічатися з друзями...".Але ж насправді такі захоплення не хобі, а частина життя. А улюблене заняття, яке ти не проміняєш ні на що в світі, і є справжнім захопленням, хобі. Психологи поділяють хобі на кілька основних видів залежно від степеню захоплення людини і від типу обраного заняття:


ХОБІ-ПРОФЕСІЯ . Часто цей тип хобі бере початок з дитинства. У заняттях малюка іноді проявляється його майбутня професія чи хоча б нахили до певного заняття. Коли людині вдається сумістити приємне з корисним, тобто роботу поєднати з хобі, – їй можна позаздрити. У таких випадках існує ще один вид хобі

ХОБІ-МАНІЯ . Тобто коли людина одержима своєю професією. Зокрема, це стосується людей творчих професій. Сенс життя заключається в професії, вона є частиною самої особистості.

Наскільки людина багата своїм внутрішнім світом, настільки різняться й улюблені заняття. У кожного є слабинка, якась дивовижна чи просто щось приємне і зрозуміле лише йому і чого зрозуміти може далеко не кожен.


Хтось отримує задоволення від збирання сірникових коробок чи корків від пива. Хтось збирає листівки певної тематики, хтось – старовинні книги. Погодьтесь, приємно потримати у руках потертий фоліант 18століття.

Одне із найпопулярніших захоплень – нумізматика. Колекціонування монет має довгу історію і практикується до сьогодні.

Існують ще так звані статусні, елітні хобі, точніше, заняття, які людина відповідно до свого статусу видає за хобі: колекціовання дорогих машин, нерухомості, грошей, врешті-решт. Іноді такі заняття дуже гарно сприяють кар'єрі. Але попри такі "хобі" бажано мати й справжні захоплення, для душі.

І найголовніше: людина, яка колекціонує фантики почувається не гірше за колекціонера дорогих картин. Вони обоє отримують задоволення, просто всі ми різні. Колекціонер шедеврів навряд чи стане в один ряд з любителем значків, але об'єднує їх одне: в обох є хобі.

Тож, коли людина має заняття для душі, хай його ніколи не покидає, воно підтримує, розраджує, допомагає. Бо що тримає людину на світі? Що дає їй наснагу, незважаючи ні на що? Безумовно, захоплення. Якщо людина щось полюбляє, то оте щось напуває її джерельною водою, підносить на крилах, дає поштовх до відкриттів, надає життю сенсу. І не обов’язково, щоб улюблене заняття стало май¬бутньою професією, хоча це, як на мене, прекрасно.


Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top