02 Mar 2017 17:51

Фільм «Марсіанин» з точки зору науки.

Фільм «Марсіанин», знятий за книгою Енді Уіра, претендує на достовірність в зображенні марсіанської місії. Тож давайте дізнаємось що в ньому відповідає реальності, а що ні?


1. Сухий марсіанський грунт
На Curiosity встановлений пристрій DAN, який використовується для пошуку води. Коли апарат сів, були очікування, що вода повинна бути на рівні 4-5%. А в деяких місцях навіть очікували побачити до 10% (на місці старих Марсіанських річок). Але в результаті апарат показав 1,5%-3% (на основі існуючих моделей), це набагато менше, ніж у Сахарі. Тобто Марс абсолютно сухий.


Вердикт: правдоподібний

2. Ландшафт
Марсіанські ландшафти показані досить близько до реальності. Але є деякі нюанси: наприклад, вітрова ерозія, яка на Землі тільки-тільки починає діяти, а на Марсі вже існує мільярди років. Якщо у фільмі показуються вертикальні стіни з скелястої породи, то насправді вони практично повністю відсутні.


Вердикт: правдоподібний

3. Захід Сонця
Всі заходи Сонця в фільмі були показані в земних червоно-помаранчевих кольорах, насправді ж захід сонця на Марсі зелено-синій.


Вердикт: неправдоподібний

4. Смерчі
Смерчі точно є. Вони залишають сліди на поверхні Марса, і ці сліди відображені на багатьох фотографіях. Але у фільмі вони показані надто низькими. На Марсі вони досягають у висоту до 30 км.


Вердикт: правдоподібні

5. Бурі та вітри
Бурі на Марсі – добре вивчене явище, яке відбувається у певні сезони. Звичайно, бурі з фільму – це вимушена драматична зав'язка сюжету. На Марсі дуже низький тиск і розріджена атмосфера. Вітер там буває дійсно сильний, але він не здуває. Єдина перешкода – дрібні піщинки, які летять зі швидкістю 100 метрів за секунду. Від цього дуже страждають камери марсоходів, тому що на лінзах залишаються дрібні подряпини. Але велике камення марсіанський вітер підняти не може, тому, якщо у фільмі камення літає як мухи, в реальності таке неможливо. Відповідно, і антена не могла просто відірватися і полетіти. Також небо в бурю не темніє – через розрідженість атмосфери воно стає червоним.


Вердикт: неправдоподібно

6. Радіація
Взагалі, на Марсі можна гуляти, але є велика ймовірність постраждати від сонячного спалаху. Якщо Земля має потужне і рівномірне магнітне поле, яке захищає нас від викидів сонячної радіації, то на Марсі магнітне поле локальне. Планета має металеве ядро, але воно зупинилося - припинило обертатися. Саме в радіації і полягає одна з головних проблем перельоту від Землі до Марса. Потрапивши під «хороший» сонячний спалах в космосі, людина може померти протягом тижня або місяця. А за більше 700 днів, які герой Метта Деймона провів на Марсі, він би точно наштовхнувся на потужний спалах.


Вердикт: неправдоподібний

7. Гравітація
Гравітація на Марсі трохи менша, ніж на Землі, - десь 40% від земної сили тяжіння. На початку фільму помітно, як режисер трохи уповільнив кадри, щоб реалістичніше зобразити гравітацію.


Вердикт: правдоподібна

8. Вирощування картоплі, видобуток води і кисню
Грунт на Марсі містить оксид заліза - тобто іржу. По суті той же самий пісок можна знайти, наприклад, в США в долині Смерті. Воду для поливу він отримував цілком достовірно: взяв бочки з водневомісним паливом і окислювачем, потім акуратно підпалив їх. Кисень для дихання він отримував за допомогою генератора закритого циклу - вони дуже ефективні і використовуються зараз досить широко.


Вердикт: правдоподібний

9. Житловий модуль
База реалістична. Єдине, її потрібно було б закопати, щоб захиститися від радіації, для цього варто було заглибитися на 2-3 метра в грунт.


Вердикт: правдоподібний

10. Повна відсутність зв'язку з Землею
Зазвичай НАСА дублює канали зв'язку, і вихід із ладу навіть двох з них до повної втрати контакту не призведе. Але насправді може статися все що завгодно, наприклад пошкодження антени.


Вердикт: правдоподібний

Comments

No comments yet. Post your comment first!

Back to Top